Menu

Skorsten Tjeneste

header photo

Blog Component

Pejse Tilbehør og Skorstens Hjælpere

Ligesom riste er en dæmper virkelig et "must have" for en pejs. Uden spjældet vil meget varme mistes op gennem skorstenen når kaminen ikke er i brug.

Den normale alternativ til en dæmper ville være et sæt af stramtsiddende glasdøre. En dæmper kan også anvendes til at styre strømmen af røg og varme op gennem skorstenen. Ved omhyggelig eksperimentering kan du finde den mindste spjæld åbning for forskellige typer ild. Altid hav spjældet i helt åben position når du starter din ild. Når din ild er etableret kan du gradvist formindske spjæld åbningen. Lav disse justeringer langsomt og giv ilden tid til at stabilisere sig mellem justeringer. Hvis nogen røg eller lugte undslipper ind i rummet er spjældet ikke åben nok. Vær meget opmærksom på spjældindstilling da varierende ild vil kræve forskellige spjæld indstillinger. For eksempel når branden dør ned vil røg vil blive genereret og en større spjæld åbning vil være påkrævet.

Vil du vide mere om skorstene, pejse og dertilhørende tilbehør? Så tag et kig forbi Schiedel Skorstene som kan hjælpe dig med alverdens løsninger.

Dæmperens åbningskrav vil også variere alt efter temperaturen udenfor samt andre atmosfæriske betingelser. Når det er sagt vil det sandsynligvis være bedst at lade spjældet være helt åbent
når du bruger pejsen.

http://www.chimneysaversolutions.com/wp-content/uploads/2013/08/home-with-chimney.jpg

Mens de fleste dæmpere er placeret i pejsens hals, er der også spjæld, der er knyttet til toppen af skorstenen. Top monteret spjæld drives af en kontrol monteret i brændkammeret og tilsluttet skorstenen øverste spjæld med et kabel eller en kæde. Skorstens spjæld i toppen af skorstenen er ofte økonomisk et godt alternativ til at erstatte et hals spjæld. Top monterede spjæld vil altså holde regn og dyr ude af skorstenen når den er i den lukkede stilling.

Fakta om skorstensbrand

Pejse dekorere virkelig taglinjen af et hjem - og de er også vedligeholdelsesfri. Ikke?

Dine skorstens og flue linjer tilføjer et arkitektonisk look til dit hjem, men dens virkelige funktion er at transportere farlige røggasser fra din pejs, brændeovn eller ovn sikkert ud af dit hjem. En skorsten hjælper med at holde din husstands luft åndbar ... ligesom dine vinduer og dit badeværelse, loftsrum og køkkens udluftning gør. I modsætning til de andre udstødnings punkter i dit hjem, har pejs og brændeovns skorstene brug for en særlig form for pleje.

http://www.chimneypot.com/images/Photos/RS-Freede%201.jpg

Når du putter foran en hyggelig brand eller daser i varmen fra din brændeovn, deltager du i et ritual af komfort og nydelse der har levet gennem århundreder. Den sidste ting du sandsynligvis tænker på er tilstanden af din skorsten. Men hvis du ikke giver nogle tanker omkring det, før du tænder vinterensild, kan din nydelse være meget kortvarig. Hvorfor? Snavsede skorstene kan forårsage skorstensbrand, som skader strukturer, ødelægger hjem og sårer eller dræber folk.

En skorstensbrand i aktion kan være imponerende. Indikationer af skorstensbrand er blevet beskrevet som følgende:

 • - Høj krakning og popping støj
 • - En masse af tæt røg
 • - En intens, varm lugt

Skorstensbrande kan brænde eksplosivt - støjende og dramatisk nok til at blive opdaget af naboer eller forbipasserende. Flammer eller tæt røg kan skyde fra toppen af skorstenen. Husejere kan blive forskrækket af en lav rumlende lyd, der minder dem om et godstog eller et lavt flyvende fly. Men det er kun de skorstensbrande, du kan høre og se. Langsomt brændende skorstensbrand er dem, der ikke får nok luft eller har brændstof til at være dramatisk eller synlige. Men, temperaturerne de når er meget høje og kan forårsage ligeså meget skade til skorstenen struktur - og nærliggende brændbare dele af huset - som deres mere spektakulære fætre.

http://perkiomenvalleychimney.com/communities/5/000/001/382/665//images/6898493.jpg

Med korrekt pleje af skorsten og pejs kan skorstensbrand helt undgås.

”Creosote & skorstensbrand: Hvad du skal vide”

Pejse og brændeovne er designet til sikkert at indeholde en ild af brændstof i form af træ, men samtidig give varme til et hjem. Skorstenen hjælper pejsen ved at  fordrive de farlige biprodukter fra forbrænding - de stoffer, der produceres, når træ forbrænder. Disse omfatter røg, vanddamp, gasser, uforbrændte træpartikler, kulbrinte, tjære tåge og diverse mineraler. Da disse stoffer opsluges af pejs eller brændeovn, og luftstrømme op i relativt koldere skorstenen, opstår der kondens. Den resulterende rest, der klæber til de indre vægge af skorstenen kaldes creosot.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Chimney_Fire,Marlboro_Vt.jpg

Creosot er sort eller brun i udseende. Det kan være sprød eller tjære-lignende, dryppe og klistret ... eller skinnende og hærdet. Ofte vil alle former forekomme i et skorsten system. Uanset hvilken form det tager er creosot yderst brændbart. Hvis det hober sig op i tilstrækkelige mængder - og den interne røgtemperatur er høj nok - kan resultatet være en skorstensbrand. Visse betingelser fremmer opbygningen af creosot.

Begrænset lufttilførsel, ulagret træ og køligere end normale skorstens temperaturer er alle faktorer, der kan fremskynde opbygningen af creosot på skorstensrøret vægge. Lufttilførsel kan være begrænset ved at lukke glasdørene, ved at undlade at åbne spjældet bredt nok, og manglen på tilstrækkelig luft til at bevæge opvarmede røg op og ud af skorstenen hurtigt (jo længere røgen er opholdt i skorstenen, jo mere sandsynligt er det, at creosot vil dannes).

En brændeovns lufttilførsel kan begrænses ved at lukke komfur spjældet eller luftindtag for tidligt eller for meget. Brændende ulagret træ er farligst da der bruges så meget energi  indledningsvis kun på at uddrive vandet at energien er fanget i cellerne af træet. Dette holder den resulterende røg køligere, end hvis krydret træ anvendes. I tilfælde af brændeovne med overbelastning af brændkammeret med træ i et forsøg på at få en længere brændetid bidrages der også til creosot oprustning.

http://www.chimney.com/blog/wp-content/uploads/2013/04/p-chimney-brick-repairs.jpg

Ni Tegn på at du har haft en skorstensbrand

http://static1.squarespace.com/static/553d9f8de4b0f281a4f297f1/55451617e4b0bb8a1fb850ea/55451618e4b0bb8a1fb850ec/1430591001171/chimneyfire2.jpgDa en skorsten (der er beskadiget af en skorstensbrand) kan bringe et hjem og dens beboere i fare da en skorstensbrand kan opstå, uden at nogen er klar over det. Derfor er det vigtigt at have din skorsten regelmæssigt inspiceres af en certificeret  skorstensfejer. Her er de tegn på, at en professionel skorstensfejer ser til:

 • "Puffet" eller "honning agtig" creosot
 • Bøjningerne i metal spjæld, metal røgkammerets stik rør eller den fabriks byggede metal skorsten
 • Revnede eller kollapsede flue fliser eller fliser med store bidder der mangler
 • Misfarvet og / eller forvrænget regn hætte
 • Varme beskadiget TV-antenne fastgjort til skorstenen
 • Creosot flager og stykker fundet på taget eller på jorden
 • Tagmateriale beskadiget fra varm creosot
 • Revner i udvendigt murværk
 • Tegn på røg der slipper ud gennem mørtelfuger af murværk eller flisernes linjer

Hvis du tror, en skorstensbrand har fundet sted skal du ringe til en certificeret skorstensfejer for en professionel vurdering. Hvis din mistanke bliver bekræftet, vil en certificeret fejer kunne komme med anbefalinger om, hvordan du bringe systemet tilbage i overensstemmelse med sikkerhedsstandarderne. Afhængigt af situationen, kan du få brug for et par flue fliser til udskiftning, en ny liner installeret eller en hele skorstenen genopbygget. Hver situation er unik og vil diktere sin egen løsning.

Korrekt vedligeholdelse

Rene skorstene antænder ikke. Sørg for, at en rigtig Skorstensfejeren inspicerer dit fast brændsels udluftningssystem årligt, og renser og reparerer det, når det er nødvendigt. Din fejer kan have andre vedligeholdelse anbefalinger afhængigt af hvordan du bruger din pejs eller brændeovn. Det anbefales, at du kalder på skorstensfejeren, da de regelmæssigt tester på deres forståelse af kompleksiteten i et skorstens og udluftningssystem.

https://www.chimneyspecialistsinc.com/wp-content/uploads/2015/07/repair-1new.jpg

Pejs og skorsten ryger på fugtige dage

Kold og våd pejs flue

Våde skorstensrør er meget sværere at varme end tørre skorstensrør. Dette skyldes, at det tager en enorm mængde varme at omdanne vand til damp. Vandet absorberer så meget varme, at skorstenen ikke varmer effektivt op. Den høje søjle af kold luft i røgkanalen vil synke og dermed trække røg ind i huset.

Prøv at forvarme skorstenen grundigt. Nogle gange ved forvarmning af flue med priming teknik,kan man overvinde problemet.

http://il4.picdn.net/shutterstock/videos/8619559/thumb/1.jpg

Andre ting der vil hjælpe omfatter en god skorstens hætte til at holde vandet ude af skorstenen, og en vandafvisende behandling på det udvendige murerarbejde.

Et par ord om vand belægningsmidler: Brug ikke en fugemasse eller murstens beskytter på skorstenen. Afbrænding af træ skaber fugt og skorstenen er nødt til at "ånde", for at tillade fugt at undslippe. Fugemasse låser fugten fast i skorstenen og forårsager over tid gradvist skade på strukturen. Brug i stedet et dampgennemtrængeligt vandafvisende middel designet til brug på murstens overflader.

Pejs skorsten er for kort

Især på fugtige, våde dage, hvor temperaturen og trykforskellen mellem indersiden af skorstenen og udenfor  ikke er ideel til skorstenstræk, er det vigtigt for skorstenen at være høj nok. Du har brug for en høj søjle af varm luft til at drive udkastet.

Nuværende bygnings standarder kræver en skorstens højde på tre meter over tag linjen, og to meter højere end noget inden for 9 meter af skorstenen.

http://www.americanchimneyandfireplace.net/images/home-photo.jpg